Friday, October 17, 2008

GAMIS bersama Penduduk Kampung Baru Plentong Tengah

Posted on 5:15 PM by GAMIS JOHORGabungan Mahasiswa Islam –Semalaysia (GAMIS) bersama-sama dengan penduduk Kampung Baru Plentong Tengah sebagai sokongan moral untuk mengelakkan Kampung Plentong Tengah dirobohkan oleh pihak pemaju.

Dalam pada itu wakil mahasiswa melahirkan kekesalan dengan sikap Menteri Besar Johor, Dato' Seri Abdul Ghani Othman yang dilihat tidak membela nasib rakyat. Alangkah malangnya apabila kita mempunyai MB yang lebih mementingkan Jamuan Hari Rayanya daripada memikirkan kesengsaraan yang dialami rakyat.

Penduduk kampung di sini akur kerana mereka tahu walaupun mereka menentang tetapi mereka tidak akan menang. Keputusan mahkamah telah menyatakan penduduk gagal dalam kes ini. Penduduk di sini hanya memohon sedikit simpati supaya kerja-kerja merobohkan kampung mereka ditangguhkan sehingga penempatan baru di Bukit Dagang siap sepenuhnya.

GAMIS juga membantah sekeras-kerasnya tindakan pihak polis menahan 27 penduduk Kampung Berembang dan beberapa orang aktivitis sosial kerana mengadakan bantahan berhubung kerja-kerja merobohkan rumah mereka semalam. Perobohan ini tidak wajar kerana ia merupakan satu pencabulan ke atas hak penduduk untuk mempertahankan rumah kediaman mereka yang telah diduduki untuk sekian lamanya.

Dan kini kerja-kerja meroboh hanya membabitkan 10 rumah yang dikosongkan penduduk sebelum ini. Selepas 29 Oktober ini, sebanyak 291 rumah akan dirobohkan.

No Response to "GAMIS bersama Penduduk Kampung Baru Plentong Tengah"